Kostnad

Så här ser kostnaden ut när du byter värmepump. Både för olika leverantörer (Thermia, Nibe, Mitsubishi, med mera) och för olika varianter (bergvärmepumpar, luft/vattenvärmepumpr, med mera). Vi ger dig kunskapen och stöttningen i första stegen mot ett kostnadseffektivt värmepumpsbyte eller en service som förlänger livslängden.

Olika värmepumpar och deras kostnader

Här är snittpriser för de vanligaste värmepumpsinstallationerna, där vi tittar både på kostnaden för att köpa material och pump samt för installation (och eventuell grävning eller borrhål).

Använd dessa priser som riktmärken när du börjar se över din egen situation. För att vara garanterad "rätt" pris för ditt värmepumpsbyte och installation bör du alltid kontakta 4-5 olika installatörer (gör detta kostnadsfritt här, funkar i hela landet).

Pris: byta bergvärmepump

Att byta ut en bergvärmepump är en i sammanhanget mycket prisvärd affär. Eftersom en stor del av den ursprungliga investeringen är borrningen av energibrunnen där värmen utvinns så räcker det med att bara byta ut bergvärmepumpen och kollektorslangen för att fortsätta kunna utnyttja

Priset för en ny bergvärmepump ligger på runt 50 000 - 85 000 kr (inklusiva inomhusmodul). På det kommer installationskostnaden som du dock får göra ROT-avdrag. Detta gör att den sannolikt landar på runt 5000 kr. Så totalt pris för att byta bergvärmepump ligger på mellan 55 000 kr - 90 000 kr.

Priset varierar dock givetvis beroende på vilken typ av pump du köper, mer kraftfull (högre kW) kostar mer, men ger också en högre effekt och besparing. Är du ute i god tid och ser till att begära in priser från olika företag (klicka här för gratistjänst för detta) så har du goda möjligheter att få ned kostnaden och även förhandla med leverantörerna.

Om du måste borra nytt borrhål blir priset genast dyrare, men eftersom ett borrhål håller i ungefär 40 år så kan du förhoppniongsvis utnyttja ditt befintliga hål.

Pris: byta jordvärmepump

Priset för att byta ut en jordvärmepump är ungefär detsamma som för bergvärme (se ovan) då själva hårdvaran är densamma. det som skiljer jordvärme från bergvärme är framför allt priset vid första installationen då jordvärme är lite billigare än att borra för bergvärme.

Pris: byta luft-vattenvärmepump

byta-varmepump-kostnad.jpgEn luft/vattenvärmepump är oftast billigare än sina kusiner berg- och jordvärme. Räkna med cirkapris på mellan 30 000 - 60 000 kr, samt installation efter ROT-avdrag på runt 5000 kr. Totalt pris för att byta luft-vattenvärmepump: 35 000 - 65 000 kr.

Även här gäller att du får störst chans till bättre pris om du inte nöjer dig med att bara kontakta en enstaka leverantör utan tar in offerter från några olika firmor.

Detta förutsätter givetvis att ditt värmesystem (t.ex. vattendistribution till radiatorer/element) fungerar, måste även detta bytas blir kostnaden genast högre. Dock har dessa avsevärt längre hållbarhetstid än själva pumparna. En luft/vattenpump beräknas ha en ungefärlig livslängd på 15-18 år. 

Stirra inte bara på livslängd, kortare hållbarhet kan sägas uppvägas av att luft/vattenlösningen totalt sett är billigare, som alltid gäller att titta på vilken typ av värmepump som är bäst för ditt hem snarare än att på förhand bestämma sig för vilken sort du "ska ha" och sedan bara köra på det.

Pris: byta luft/luftvärmepump

En luft/luftpump är den billigaste lösningen i värmepumpssfären. Passar utmärkt för dig som vill värma en relativt liten yta med fri planlösning där varmluft kan röra sig fritt. Däremot inte så bra för den som bor i större hus där väggar och annat stör.

En luft/luftpump kostar normalt mellan 12 000 - 25 000 kr och har en installationskostnad på ytterligare någtra tusenlappar. Räkna alltså med totalpris för att byta luft/luftvärmepump på cirka 15 000 - 27 000 kr.

Betänk också att luftpumpar ofta har något kortare livslängd än berg/jordvärmepumpar, vilket även gäller luftvattenvärmepumpar.

Konsten att få ned kostnaden

I slutändan handlar ett värmepumpsbyte eller en service av befintlig pump om att den ska vara så effektiv som möjligt. Det är därför riskabelt att bara gå på billigaste pris utan att ta hänsyn till hur mycket värme den kommer generera och därmed pengar den sparar åt dig.

Dock så ska du givetvis se till att göra allt för att få en så bra affär som det bara går när du hittat den lösning som du tror passar dig. Här är några viktiga saker att tänka på:

  • ROT-avdraget låter dig halvera installationskostnaden. Se till att firman som utför arbetet drar av halva beloppet på din faktura.
  • Hör alltid med några olika värmepumpsfirmor om vad de erbjuder för pris, då minskar du risken att få enstaka bud med överpris eftersom du kan jämföra de olika prisbilderna.
  • Har du en gång borrat för bergvärme eller grävt för markvärme är det sannolikt mest lönsamt att fortsätta med samma typ av värmepump.
  • Nämn gärna till leverantören att du förhandlar med några olika värmepumpsfirmor. Då kan de bli än mer måna om att vinna dig som kund.
  • Lägg större tyngd vid din potentiella besparing snarare än vad du betalar i engångskostnad för att byta ut pumpen. I slutändan ska ju det hela gynna dig ekonomiskt, det är det centrala.
  • Läs gärna på om energifrågor för privatpersoner hos Energimyndigheten, och ta in priser enkelt och gratis hos Bergvärme-Info.

Lycka till med att byta ut din värmepump till så bra kostnad som möjligt!