Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om att byta värmepump

Kan du inte hitta det du söker här kan du ställa en egen fråga längst ned!

När vet jag om jag måste byta värmepump?

De flesta värmepumpar håller 12-18 år, ju bättre du underhåller värmepumpen med service desto längre fungerar den. Ta in en serviceman med jämna mellanrum för att säkerställa att den fungerar som den ska och levererar optimalt. Är den över 15 år gammal är det utan tvekan högtid att börja titta på alternativ för att byta ut den.

Var hittar jag firmor som byter ut värmepumpar?

I princip alla företag som utför värmepumpsinstallationer kan också byta ut enbart värmepumpen och koppla in den vid befintligt borrhål eller värmedistributionssystem.

Vill du ha hjälp att komma i kontakt med värmepumpsfirmor som du vet är manuellt granskade och utvalda och på samma gång begära in priser kan du testa gratistjänsten Bergvärme-Info.se. Tjänsten fungerar över hela landet och det går snabbt att fylla i formuläret.

Vad kostar det att byta värmepump?

Priset varierar beroende på vilken typ av värmepump det rör sig om, hur väl du granskar priser från olika leverantörer, var i Sverige den ska installeras samt hur stor del av anläggningen som behöver bytas ut.

En jord- eller bergvärmepump kostar ungefär 50 000-90 000:- att köpa in, för borrning/grävning får du lägga på ytterligare några 10 000:-. En luft/vatten-pump är billigare att både köpa in och installera men ger i gengäld inte lika mycket effekt tillbaka.

Här har du en detaljerad genomgång av kostnader för att byta ut en värmepump.

Vilken variant är bäst?

Alla olika tekniker har sina fördelar och nackdelar, och framför allt är det ditt hus förutsättningar som styr vad som funkar bäst. Hur mycket yta ska värmas, vad har du för planlösning, vilken marktyp står huset på, med mera, påverkar ditt val. Generellt så är bergvärme den vanligaste typen av värmepump för normalstora hem eftersom den ger mycket värme tillbaka, för den som har möjlighet att borra på tomten. På andra plats kommer luft/vatten-värmepumpen som äter upp allt mer av marknaden.

Här kan du få mer kött på benen kring olika värmepumpar.

Jag behöver ett värmepumpsforum, hjälp mig?

Vi rekommenderar sajten Byggmentor.se:s värmepumpsforum Byggmentor.se/forum, där får du hjälp av såväl erfarna värmepumpsproffs som av andra privatpersoner som också har skaffat värmepump.

Behöver jag en oljepanna?

Nej, men du som har en oljepanna gör väldigbt klokt i att byta till värme från en värmepump istället. De flesta som idag värmer med olja eller eldrivna element kan sänka sina årliga kostnader för värme med runt 50-70 procent.

Var vänder jag mig för reparation eller service av en värmepump?

Ofta har du ett serviceavtal med den firma som utförde installationen. Om inte kan du kontakta de allra flesta installatörer som utför installationer av din typ av pump, då de också oftast kan göra reparationer eller service. 

Varför är luft/luft så mycket billigare än bergvärme?

Eftersom Sverige är ett av världens absolut värmepumpstätaste länder har vi en relativt väl fugnerande marknad för pumpar. Kort och gott kan man säga att man får det man betalar för - en luft/luft-värmepump är en billig teknik som kan värma en mindre yta med hjälp av en inomhusmodul med fläkt.

En bergvärmepump är däremot en dyr och avancerad apparatur där en normal installation kostar minst 100 000 kr. Du betalar då för borrning av djup brunn, en avancerad slang som förs ned i hålet, fylld med en vätska som fångar värme, och som sedan går till den avancerade pumpen. Det dyra priset till trots så är detta en mycket högpresterande lösning som kan stå för upp till 80 procent av värmen i ett hem. Resten får skjutas till på vinterns allra kallaste dagar med hjälp av en elpatron.

Finns det någon samordnande organisation för värmepumpsföretag?

Ja, SVEP samlar installatörer över hela landet och har en hel del information om värmepumpar. Vill du få direktkontakt med en lokal värmepumpsfirma så finns hundratals företag samlade hos Bergvärme-Info. Besök även Energimyndigheten för tips kring energifrågor.

Gäller ROT-avdraget för att installera värmepump?

Ja, du får utnyttja det så kallade "ROT-avdraget" när du installerar värmepump. Det betyder att hälften av det du betalar för arbetet, upp till ett toppavdrag på 50 000:-, dras av redan när du betalar för installationen.

Läs mer om hur det fungerar på sajten ROT-avdrag. Fråga alltid installatören om de har koll på hur ROT-avdraget fungerar och att de vet att de ska dras av och anges på fakturan för installationen.

I samarbete med: 

 


 Ställ din egen fråga om att byta värmepump! 










(Lämna tom)